wtorek, 16 kwietnia 2013

Cashew nut chicken, czyli tajski kurczak z orzeszkami cashews


Kiedy chodzi się ulicami Bangkoku ma się wrażenie, że połowa ulicy gotuje, druga połowa objada się. Każdy, kto ma jakiekolwiek dwa kółka i trochę kreatywności w pakowaniu na taki pojazd całej garkuchni i produktów może coś ugotować i sprzedać na ulicy. Uliczne gotowanie, to prawdziwe przedstawienie. Skwierczenie potraw smażonych w woku, czy na grillu, zapachy trawy cytrynowej i imbiru, kolorowe produkty, które lądują na ruszcie i wirtuozeria kucharzy-sprzedawców, wszystko to wyzwala pożądanie  u widzów tego spektaklu. Nikt nie pyta o świadectwa lokalnego Sanepidu, a jedzą dosłownie wszyscy, od żebraków, przez ulicznych sprzedawców torebek Burberry, koszulek Lacoste i innych markowych dóbr po 3 dolary, kierowców riksz, prostytutki i transwestytów po pracowników korporacji, którzy w porze lunchu opuszczają swoje klimatyzowane biura na Siam Square, by w niemiłosiernie wilgotnym upale przekąsić popularne danie z ulicznej garkuchni. W takich właśnie okolicznościach przyrody po raz pierwszy (z lekką dozą niepewności)  jadłam  cashew nut chicken. Nie tylko przeżyłam, ale też od razu zakochałam się w tym daniu. Potem jadłam je kilka razy w przyzwoitych restauracjach i, szczerze mówiąc, nie widziałam różnicy, też było pyszne. W jednej z nich udało mi się "wydębić" przepis, który odtwarzałam już w domu wielokrotnie, dzisiaj dzielę się nim z Wami, a więcej kuchni tajskiej następnym razem.

Składniki (na 3 osoby):
3 małe lub 2 większe piersi kurczaka
1 czerwona papryka
80 - 100g orzeszków nerkowca (najlepiej niesolonych)
2 ząbki czosnku 
1 cebula średniej wielkości
kawałek imbiru (ok. 2- 3 cm)
2 pęczki młodych cebulek
1 suszony strąk długiego czerwonego chilli 
3-4 łyżki oleju do smażenia (użyłam oleju arachidowego)

na sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki rosołu warzywnego, z kurczaka lub wody
1/2-1 łyżeczki brązowego cukru


Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka umyj i pokrój na małe podłużne kawałki. Rozgrzej olej w woku i  usmaż partiami kawałki mięsa na złoty kolor. Usmażone mięso przełóż do miski i odstaw na bok.
  2. Na ten sam olej wrzuć kawałki suszonego chilli oraz paprykę pokrojoną w paski i usmaż tak, aby pozostała lekko chrupiąca, przełóż do miseczki i odstaw.
  3. Na ten sam olej (jeśli to konieczne, to dolej odrobinę) wrzuć orzeszki i obsmaż je na złoty kolor, przełóż je do miseczki i odstaw.
  4. Tym razem do woka wrzuć rozgniecione i posiekane ząbki czosnku, cebulę pokrojoną na ósemki, łodyżki młodej cebulki (bladozielone części) pokrojone na kawałki o długości 2-3 cm, a na koniec imbir pokrojony na cienkie plasterki.
  5. Do woka dodaj usmażoną paprykę, orzechy i mięso, wymieszaj.
  6. Połącz wszystkie składniki sosu i wlej do woka, wymieszaj z mięsem i warzywami i od razu podawaj.
Najlepszym dodatkiem będzie ryż jaśminowy.