niedziela, 21 kwietnia 2013

Orientalne krewetki z dwoma dipami

To danie, dzięki użyciu kolendry, przyprawy garam masala oraz jogurtu naturalnego, nawiązuje do smaków Indii. Jest ono naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, chociaż jego opis może robić inne wrażenie. Można je podawać na ciepło i na zimno. W każedej wersji smakuje świetnie. Zachęcam.



Składniki do przygotowania krewetek (na 4 osoby):
ok. 20 dużych krewetek
1 opakowanie młodego zielonego groszku
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 pikantne papryczki chilli
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej drobno kolendry
olej do smażenia

Składniki do przygotowania dipów:
Dip czerwony: 1 ząbek czosnku, 2 strączki papryczki chilli,  1 puszka krojonych pomidorów, 2-3 łyżki cukru, sok z 1/2 cytryny
Dip biały: małe opakowanie greckiego jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanej kolendry, sól

Sposób przygotowania krewetek:
Krewetki obrać z pancerzyków zostawiając ogonek, oczyścić z jelit i dokładnie wypłukać. W misce połączyć jogurt, garam masala, sok z cytryny oraz drobno posiekane papryczki, kolendrę i czosnek.
Osuszone krewetki włożyć do jogurtu z przyprawami, dokładnie przykryć sosem jogurtowym i odstawić na chwilę.

Przygotowanie dipu czerwonego:
Czosnek i chilli drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć uważając, żeby nie zrumienić. Dodać pomidory z puszki, sok z cytryny i cukier. Dip smażyć mieszając, żeby się nie przypalił, aż będzie gęsty jak dżem. Ten dip można przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku w lodówce.

Przygotowanie dipu białego:
Połączyć drobno posiekane zioła z jogurtem i posolić do smaku.

Zagotować w garnku posoloną wodę na groszek. Na gotującą wodę wrzucić umyty i obrany groszek i gotować 2 minuty (musi pozostać chrupiący). Wylać na sitko i przepłukać jak najzimniejszą wodą.
Krewetki wyjąć z jogurtowej zaprawy i smażyć krótko partiami na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Kiedy wszystko mamy przygotowane, układamy krewetki z groszkiem na talerzach i podajemy z dipami w osobnych miseczkach.