sobota, 20 kwietnia 2013

Pasztet z łososia z pistacjami i czerwonym pieprzem


Składniki:
400g fileta z łososia (po oczyszczeniu) i 100g z miecznika (może też być 500g samego łososia)
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka mąki
50 g pistacji
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
sól
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Filet z łososia oczyścić z ości i tłuszczu, pokroić na kawałki, a następnie zmiksować blenderem albo zmielić w maszynce o drobnych oczkach. Do masy rybnej dodać 2 żółtka, sól i pieprz cytrynowy, mąkę, cytrynę oraz czerwony pieprz i posiekane pistacje (zostawić trochę do dekoracji). Miecznika pokroić na grube kawałki i odstawić na bok.
W jednej misce ubić śmietanę, w drugiej białka. Do masy rybnej dodać ubitą śmietanę i ubite białka, wszystko razem delikatnie wymieszać, na koniec dosolić, jeśli jest taka konieczność. Kawałki miecznika wcisnąć w całości w masę pasztetową i wyrównać wierzch. Posypać odrobiną pistacji i pieprzu.
Nagrzać piekarnik do 180 st.
Masę rybną przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.  Ustawić formę na blaszce z wodą i piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Dobrze schłodzić zanim zaczniemy kroić.  Na talerzu udekorować resztą posiekanych pistacji. Można podać z sosem remoulade lub tatarskim.