czwartek, 18 kwietnia 2013

Pieczony pstrąg o smaku cytrusowym


Składniki (na 3 osoby):
3 świeże pstrągi
2 łyżki masła
1 łyżka chrzanu
1 kopiasta łyżka posiekanych liści mięty
pieprz cytrynowy
otarta skórka z 1 cytryny i 1 limonki
1 łyżka oliwy
2 średniej wielkości cukinie
2 łyżki utartego parmezanu

Sposób przygotowania:
Ryby oczyścić i dokładnie wypłukać, następnie osuszyć. Naciąć skórę z obu stron.
Cytrynę i limonkę obetrzeć ze skórki po uprzednim sparzeniu.
Ryby nasolić i skropić obficie sokiem z całej cytryny oraz limonki, następnie wstawić do lodówki na min. godzinę (lepiej dłużej), żeby przeszły smakiem. Masło wymieszać z chrzanem, miętą (zostawić trochę mięty do posypania na wierzchu), połową startej skórki z cytrusów i dużą szczyptą pieprzu cytrynowego, podzielić na 3 porcje i włożyć do środka ryb. Z wierzchu ryby posmarować oliwą i posypać pozostałą ilością skórki z cytrusów. Ryby wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piec ok. 30 min. przy włączonym obiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości, a więc gruba ryba musi poleżeć nieco dłużej :-)
Cukinię pokroić w grube plastry, posolić, krótko przesmażyć na patelni grillowej, posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika w połowie czasu pieczenia ryby. Wyjąć z pieca razem gotową rybę i cukinię, podawać z ziemniakami w dowolnej postaci, moje były najpierw ugotowane, a potem piekły się w jednym naczyniu razem z cukinią.