sobota, 25 maja 2013

Jogurtowe ciasto rabarbarowo-imbirowe


Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 150g)
1 filiżanka oleju słonecznikowego
3 filiżanki mąki
1 solidna łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łodygi rabarbaru
kawałek imbiru (4-5 cm)

Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na małe kawałki, imbir obrać i zetrzeć, dodać do rabarbaru, następnie dodać ok. 2 łyżki cukru i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek, włożyć je do miski i wymieszać z cukrem na jednolitą masę. Po kolei dodawać jogurt, olej, mąkę z proszkiem. Ubić białka i delikatnie połączyć z przygotowanym ciastem.
Do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć ciasto, na wierzch wyłożyć rabarbar z imbirem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 st. i piec ok. 45-50 minut (przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Podawać posypane pudrem.
Coś dobrego do zjedzenia i nawet taki smętny dzień, jak dziś jest ładniejszy...