wtorek, 21 maja 2013

Makaron penne z zielonymi szparagami i pesto ziołowo-sardelowym




Kiedy przychodzi maj i na rynku pojawiają się pierwsze nowalijki, chciałoby się od razu ugotować i zjeść wszystko. U mnie priorytet mają szparagi. Białe, zielone, białe zielone, biało-zielone, gotowane, pieczone, na ciepło, na zimno..... Wciąż szukam nowych zastosowań, żeby się nimi nie znudzić gotując tylko zupę albo podając je jako dodatek do mięsa. W lodówce cały czas stoi naczynie z wodą w którym przechowuję stale rotujące pęczki szparagów z końcówkami zamoczonymi w wodzie (to podobno najlepszy sposób przechowywania). Tym razem wybór padł na makaron, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ale jaki pyszny...

Składniki (4 porcje):
makaron penne
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanych listków tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
10-12 filecików z sardeli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
utarty parmezan

Sposób przygotowania:
  1. Wstaw duży garnek z wodą na makaron, na gotującą posoloną wodę wrzucić penne. W czasie, kiedy makaron się gotuje, przygotuj szparagi i pesto.
  2. Szparagi obierz, pokrój na kawałki o długości 4-5 cm i wrzucić do gotującej wody bez główek, po 5 minutach gotowania wrzuć główki i gotuj jeszcze 3 minuty (szparagi powinny pozostać al dente). Odcedź i trzymaj w ciepłym miejscu.
  3. W miseczce połącz posiekane zioła, sardele rozetrzyj na pastę, dodaj je do ziół, na koniec dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw pieprzem.
  4. Ugotowany makaron przełóż do miski, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj, na koniec wrzuć ciepłe szparagi i delikatnie przemieszaj, aby ich nie zmiażdżyć. Podawaj z parmezanem i ciesz się szparagami, bo niedługo trzeba będzie się z nimi pożegnać na rok.