piątek, 31 maja 2013

Na powitanie czerwca - ciasto z rabarbarem, truskawkami, morelami i bezą



Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
1 kostka masła
5 łyżek cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
8-10 moreli, 15-20 truskawek, 1 łodyga rabarbaru
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:
Przygotować owoce: rabarbar pokroić na małe kawałki, morele pozbawić pestek i pokroić na ósemki, truskawki pokroić na ćwiartki.
Zagnieść ciasto z masła, mąki, 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżek kwaśnej śmietany, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Blachę lub dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części, jedną dużą (ok. 7/8) i jedną małą. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód tortownicy. Na ciasto wyłożyć owoce. W misce ubić na sztywno białka na bezę, kiedy są sztywne stopniowo dodawać 1 szklankę cukru ubijając cały czas aż białka będą bardzo gęste i błyszczące. Na koniec dodać do białek budyń i jeszcze chwilę ubijać aż budyń całkowicie połączy się z białkami. Bezę wyłożyć na owoce, a z pozostałego ciasta wyciąć paseczki i poukładać na bezie w formie kratki albo po prostu porwać na kawałki i rozrzucić równomiernie na bezie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 min.