czwartek, 30 maja 2013

Zupa dwuszparagowa zielono-biała


Jeśli w amoku szparagowym znudzimy się już zupą w wersji białej i w wersji zielonej, można zrobić taki oto miks podając w jednym naczyniu zupę biało-zieloną. nie będzie to nowa receptura, raczej propozycja podania.

Sposób przygotowania:
Ugotować zupę z białych szparagów wg. przepisu:   http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/05/zupa-szparagowa-z-biaych-szparagow-z.html
Ugotować zupę z zielonych szparagów wg. przepisu:   http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/05/zupa-krem-z-zielonych-szparagow-z.html
Obie zupy powinny być dość gęste, inaczej podanie ich w taki sposób się nie uda.
Kiedy mamy gotowe zupy należy odmierzyć jednakowe ilości w dwóch szklankach, w jednej białą, w drugiej zieloną. Z obu szklanek nalewać jednocześnie obie zupy (opierając szklanki o krawędź miski, nie lać z góry) tak, aby każda z nich wypełniła połowę miski. Jeśli zupa będzie gęsta, to granica będzie bardzo wyraźna.
Granicę kolorów udekorowałam pestkami dyni i koperkiem.