czwartek, 20 czerwca 2013

Jogurtowy chłodnik z pieczonej papryki



Składniki:
2 duże kubki jogurtu naturalnego (może być grecki, ale niezbyt gęsty)
3-4 czerwone papryki i 1 żółta
3 ząbki czosnku
3 cebulki szalotki
sól, pieprz, mielona ostra papryka
kilka listków bazylii lub mięty
płatki suszonej papryki do dekoracji
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Opłukaną paprykę, czosnek i cebulki (jedno i drugie w łupinach) ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piec ok. 45 minut od czasu do czasu obracając.
Kiedy papryka jest miękka, wyjąć z pieca i na kilka minut przykryć folią, co ułatwi potem zdjęcie skórki. Kiedy ostygnie, zdjąć skórę, środki i ogonki wyrzucić, zachować sok, jaki puściła podczas pieczenia. Z cebuli i czosnku wyjąć miąższ spod spieczonych łupinek. Kawałki obranej papryki oraz miąższ cebulek i czosnku przełożyć do miski i zmiskować blenderem na aksamitne pure. Pure paprykowe połączyć w dużej misce z jogurtem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty, dolać trochę soku z pieczenia papryki.
Miskę wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Przed podaniem można zrobić na wierzchu dekorację z  jogurtu. Ja dodatkowo posypałam płatkami ostrej papryki i udekorowałam listkiem mięty.