niedziela, 23 czerwca 2013

Marchewkowe latte, czyli kremowa zupa z młodej marchewki


Składniki:
3 pęczki młodej marchewki
1 średniej wielkości ziemniak
1 ząbek czosnku
1 nieduża cebula
1 i 1/2 łyzki masła
1-1,5 l rosołu drobiowego
sól, cukier
ostra papryka mielona

dodatki:
chipsy marchewkowe
glazura balsamiczna
mleko

Sposób przygotowania:
Marchewkę i ziemniak  obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek również obrać i posiekać.
W dużym garnku na roztopione i podgrzane masło wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić (nie  dopuszczać do zrumienienia). Dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zamieszać, chwilę gotować mieszając, następnie posolić, lekko osłodzić, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 min na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodać trochę rosołu i gotować kolejne kilka minut aż będą zupełnie miękkie. Warzywa dokładnie zmiksować blenderem na aksamitną masę, a następnie dolewać stopniowo rosół do uzyskania właściwej konsystencji kremu. Na koniec doprawić do smaku ostrą mieloną papryką i, jeśli trzeba, jeszcze solą i cukrem.
Do podania wykorzystałam mleko ubite w ekspresie do kawy, które udekorowałam glazurą balsamiczną.
Świetnym dodatkiem są lekko pikantne marchewkowe chipsy z firmy Paula w Kaliszu (do kupienia m.in. w Piotrze i Pawle).