niedziela, 16 czerwca 2013

Ravioli nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z masłem szałwiowym


Składniki (3-4 porcje):
ciasto:
składniki i sposób przygotowania jak w przepisie z mojego bloga: http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/05/ravioli-z-farszem-z-krewetek-i-kopru.html

nadzienie:
2 opakowania serka ricotta
ok. 10 suszonych pomidorów
2 łyżki utartego sera parmezan
1 łyżka posiekanych liści szałwii
sól, pieprz do smaku

do polania:
2-3 łyżki masła
ok. 30 listków szałwii
ser parmezan utarty w płatki

Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść zgodnie z opisem w powyższym linku, odstawić pod przykryciem, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować nadzienie. Serki wyłożyć do miski, dodać parmezan, pomidory pokrojone na małe kawałeczki, posiekane listki szałwii i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 3-4 części, każdą po kolei cieniutko rozwałkować i wycinać szklanką krążki.  Na krążkach układać łyżeczką nadzienie i przykrywać drugim krążkiem. Brzegi skleić bardzo dokładnie.
Pierożki partiami wrzucać na gotującą i posoloną wodę i gotować na średnim ogniu 6-8 minut od wypłynięcia.
Kiedy pierożki się gotują przygotowujemy masło szałwiowe. Rozgrzać masło na patelni, ułożyć na niej listki szałwii i na małym ogniu smażyć powoli aż listki zrobią się chrupiące. Nie mieszać i pilnować, żeby masło się nie zrumieniło, powinno być złote, nie brązowe.
Gotowe ravioli podajemy polane masłem, lekko posypane parmezanem i udekorowane frytowanymi listkami szałwii.