sobota, 1 czerwca 2013

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim na bazie koziego serka

Sos holenderski to popularny dodatek do szparagów. W takim właśnie zestawieniu zjadłam niedawno zielone szparagi w poznańskim Myconosie, gdzie spędzałam czas czekając w kolejce do biura paszportów. Z tym, że oprócz szparagów i sosu, na talerzu znalazł się jeszcze kawałek koziego sera. Muszę przyznać, że było to bardzo udane połączenie. W domu postanowiłam pójść jeszcze dalej i zrobić 2 w 1, czyli połączyć sos i kozi serek w jedną całość po to, żeby smaki mogły się lepiej przeniknąć. Próba się powiodła, efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania!



Składniki (2 porcje):
10 zielonych szparagów
 1łyżka oliwy
4 plastry szynki parmeńskiej
3 żółtka
½ szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki koziego serka twarożkowego
zielony pieprz z młynka

Sposób przygotowania:
Szparagi oczyścić i włożyć do gotującej osolonej wody (najlepiej w garnku do szparagów tak, aby tylko 1/3 szparagów była zanurzona w wodzie). Gotować 10 minut, następnie odcedzić. Szparagi posmarować oliwą przy pomocy pędzelka. Każde 5 szparagów owinąć dwoma plastrami szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec ok. 15-20 min.

Kiedy szparagi się pieką przygotowujemy sos. Wbić 3 żółtka do miski, miskę postawić na garnku z gotującą wodą i cały czas mieszać dodając stopniowo sok z cytryny. Dalej mieszać aż sos zacznie gęstnieć (nie dopuścić do przegrzania, bo jajka się całkowicie zetną), Kiedy sos jest kremowy i wyraźnie gęstnieje, zdjąć z pieca i dodawać po kawałku masło, a następnie serek kozi nie przestając mieszać, na koniec doprawić solą.  Ostatecznie sos powinien być gęsty i aksamitny. Szparagi wyjąć z pieca i podawać z sosem posypane zmielonym zielonym pieprzem.