czwartek, 1 sierpnia 2013

Konfitura do mięsa z czerwonej cebuli i agrestu


Jest to coś w rodzaju chutneya o słodko-kwaskowym smaku, co bardzo dobrze komponuje się z drobiem, zwłaszcza z kaczką, ale także innymi mięsami, a nawet z serami.W zależności od pory roku agrest można zastąpić innymi kwaśnymi owocami, np. żurawiną.

Składniki:
1/2 kg czerwonej cebuli
1/2 kg agrestu
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków świeżego tymianku
1-2 łyżki miodu
1-2 łyżki octu winogronowego
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Agrest i cebulę obrać,cebulę  pokroić na ćwiartki, a następnie w paski. Czosnek obrać i posiekać.
Podgrzać masło w rondelku, dodać cebulę i zeszklić ją, a następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć razem mieszając i uważając, żeby nie zrumienić. Wrzucić agrest, dodać miód i ocet (najpierw dodać tylko połowę, a na koniec doprawić do smaku resztą). Smażyć mieszając aż konfitura nabierze właściwej konsystencji. Podawać na ciepło lub na zimno.