poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Makaron penne z prostym sosem z kolorowych pomidorków koktajlowych z nutką oliwy truflowej


Sezon na pomidory z prawdziwego słońca powoli osiąga apogeum. W ostatnią sobotę przytargałam z rynku pomidory w czterech różnych odmianach, a każde z nich miały inny kształt, inny odcień czerwieni i, oczywiście,  inny smak. Dwie kolejne odmiany, tym razem tych malutkich koralików, zebrałam z krzaczków w moim mini-warzywniaku. Szaleństwo! Jemy więc pomidory garściami, bo za chwilę nie będą już tak smakować jak teraz, kiedy są intensywnie kolorowe, dojrzałe i jędrne, a pachną krzakiem i słońcem.
Proponuję więc makaron z wybitnie łatwym i szybkim do zrobienia sosem z pomidorków koktajlowych. Kolejny dowód na to, ze proste rzeczy mogą smakować genialnie.
Składniki (3 porcje):
ok 1/2 kg pomidorków koktajlowych w różnych kolorach: czerwonych, żółtych, pomarańczowych, nawet zielonych
ok. 5-6 pomidorów suszonych odsączonych z oliwy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
garstka listków bazylii plus kilka do dekoracji
1 łyżka masła
sól, pieprz
trochę startego parmezanu do posypania
kilka kropel oliwy truflowej na porcję (dowolnie)

Sposób przygotowania:
Wstawić makaron. W czasie, kiedy makaron się gotuje, pomidorki pokroić na połówki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, zeszklić i dodać pomidory i listki bazylii. Podsmażać przez chwilę, żeby pomidory puściły sok, ale nie dopuścić, żeby się rozgotowały, dodać masło, posolić do smaku. Sos gotowy!
Wykładać pomidory na porcje makaronu, posypać utartym parmezanem, udekorować świeżą bazylią i pokropić oliwą truflową. Można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!