wtorek, 20 sierpnia 2013

Ratatouille albo ratatuj, czyli prowansalskie warzywne danie jednogarnkowe


Prawdę mówiąc, to popularne w Prowansji danie z warzyw można przygotowywać o każdej porze roku, ale nigdy nie ma ono takiego smaku jak w sierpniu, kiedy wszystkie składniki, zarówno warzywa, jak i zioła pochodzą ze słońca, a jeśli jest go tyle, co w tym roku, możemy  sobie zrobić w domu naszą własną małą Prowansję przygotowując tę pyszną potrawę, która napełni cały dom aromatem lata.
Ratatouille można potraktować jako danie główne albo jako dodatek do mięsa lub ryby, można go jeść na ciepło i na zimno, można też podgrzewać następnego dnia i wtedy jest jeszcze pyszniejszy.

Składniki (4-5 porcji):
oliwa z oliwek do smażenia
3 czerwone cebule obrane i pokrojone w grubą kostkę 
3 ząbki czosnku obrane i posiekane 
1 czerwona papryka pokrojona na kawałki o boku ok. 2 cm.
1 żółta papryka pokrojona j.w.1 bakłażan pokrojony j.w.

1 mała zielona cukinia pokrojona j.w.
1 mała żółta cukinia pokrojona j.w.
5-6 mięsistych pomidorów pokrojonych j.w.
po 2 gałązki świeżych ziół: tymianku, oregano, cząbru, rozmarynu, szałwii, bazylii  i majeranku
sól i pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj paprykę i bakłażan. Podsmażaj mieszając na średnim ogniu.  
  2. Po paru minutach dodaj cukinię i dalej mieszaj, następnie dodaj pomidory i zioła związane w pęczek. 
  3. Posól warzywa, zamieszaj i przykryj pokrywką. Duś ok. 20 minut albo do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gotowe!