wtorek, 20 sierpnia 2013

Ratatouille, czyli prowansalskie warzywne danie jednogarnkowe


Prawdę mówiąc, to popularne w Prowansji danie z warzyw można przygotowywać o każdej porze roku, ale nigdy nie ma ono takiego smaku jak w sierpniu, kiedy wszystkie składniki, zarówno warzywa, jak i zioła pochodzą ze słońca, a jeśli jest go tyle, co w tym roku, możemy  sobie zrobić w domu naszą własną małą Prowansję przygotowując tę pyszną potrawę, która napełni cały dom aromatem lata.
Ratatouille można potraktować jako danie główne albo jako dodatek do mięsa lub ryby, można ją jeść na ciepło i na zimno, można też podgrzewać następnego dnia i wtedy jest jeszcze pyszniejsza.

Składniki:
3 czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona cukinia (niezbyt duża)
1 żółta cukinia (niezbyt duża)
5-6 mięsistych pomidorów (jak małe, to więcej)
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
po kilka gałązek świeżych ziół: tymianku, oregano, cząbru, rozmarynu, szałwii, bazylii  i majeranku
oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, obrany czosnek posiekać. Pomidory, jeśli chcemy, możemy sparzyć i zdjąć z nich skórę. Pozostałe warzywa pokroić w grubą kostkę bez obierania.
Opłukane zioła związać w jeden pęk, aby je było łatwiej usunąć na koniec.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać papryki i bakłażana.  Smażyć mieszając na średnim ogniu. Po paru minutach wrzucić cukinię i dalej mieszać, a następnie dodać pomidory i pęczek ziół. Posolić, zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, chwilę przed końcem gotowania dodać posiekany czosnek i, jeśli chcemy, mielony pieprz. Gotowe!