sobota, 24 sierpnia 2013

Sałatka z buraczków z owczym serem i orzechami laskowymi


Składniki :
3-4 młode buraczki z gałązkami na porcję
kilka grubych plasterków owczego sera na porcję (użyłam ser z Ranczo Frontiera, ale może być inny owczy, np. Pecorino)
liście rukoli lub roszponki oraz kilka liści botwinki
kilka krążków czerwonej cebuli
garstka orzechów laskowych

dressing:
1 łyżka oleju rydzowego
1 łyżeczka jasnego miodu
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka suszonych ziaren kopru (nie wiem, czy można kupić suszone nasiona kopru, ja po prostu ususzyłam sama)
garstka kiełków (użyłam kiełki buraczków)
sól

Sposób przygotowania:
Buraczki ugotować ze skórką i gałązkami (do wody dodać kilka kropel cytryny, wtedy będą miały piękny kolor). Kiedy ostygną, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki (jeśli są większe, to na ósemki). Orzechy laskowe uprażyć lekko na suchej patelni, po czym posiekać. 
Połączyć wszystkie składniki dressingu, posolić, można dodać odrobinę wody.

Ułożyć na talerzu wszystkie składniki sałatki i polać dressingiem.