sobota, 21 września 2013

Frittata z kurkami, wędzoną szynką i czosnkiem niedźwiedzim



Składniki (porcja na 2 osoby):
4 jajka
1 mały ząbek czosnku
250 g kurek
2 plastry wędzonej szynki (np. parmeńskiej)
1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego (jeśli nie mamy, możemy zastąpić go szczypiorkiem)
sól, pieprz
odrobina masła

Sposób przygotowania:
  1. Okrągłe naczynie ceramiczne, szklane lub patelnię z metalową rączką wysmarować masłem
  2. Kurki dokładnie opłukać i obsmażyć na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.
  3. Jajka ubić w misce trzepaczką, dodać małe kawałeczki szynki i podsmażone kurki, dodać sól i pieprz.
  4. Masę jajeczną przelać do naczynia, w którym będzie zapiekana.
  5. Frittatę można najpierw podsmażyć na piecu, a dopiero potem wstawić do piekarnika, ja wstawiłam od razu do pieca nagrzanego do 180 ° C na ok. 20 min. Frittatta jest gotowa, kiedy jajka się podniosą, a przy lekkim naciśnięciu palcem czuć, że są ścięte.