czwartek, 12 września 2013

Polędwica z dorsza zapiekana w liściach pora


Składniki:
ok. 150g polędwicy lub po prostu fileta z dorsza na porcję
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
świeże zioła: tymianek, mięta (po kilka listków na każdą porcję)
musztarda francuska  z Dijon (1 łyżeczka na porcję)
biały fragment dużego i grubego pora (im większy, tym łatwiej będzie owinąć rybę)
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  1. Filety opłukać, posolić, popieprzyć, obficie skropić sokiem z cytryny (jeśli mamy czas, możemy pozwolić dorszowi pomarynować się na tym etapie).
  2. Rozciąć jeden bok pora i ostrożnie zdjąć z niego zewnętrzne liście, wrzucić je do gotującej, osolonej wody i blanszować przez kilka minut, żeby zrobiły się miękkie,  po czym wyjąć i przestudzić.
  3. Posiekane zioła połączyć z musztardą, dodać kilka kropel oliwy, taką mieszanką posmarować filety ze wszystkich stron.
  4. Rybę owinąć dwoma warstwami płatów pora (jeśli płaty są dość duże, nie trzeba obwiązywać), posmarować z wierzchu cienką warstwą oliwy.
  5. Porcje ułożyć na blaszce  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C (funkcja grill) na 20-25 minut (czas zależy od grubości kawałków mięsa). 
Tak przygotowaną polędwicę z dorsza podałam na młodych, chrupiących  liściach szpinaku krótko smażonych na maśle, ale można też podać do niej inne warzywa. Ryba upieczona w ten sposób jest soczysta, aromatyczna i pyszna!