sobota, 7 września 2013

Roladki z polędwicy wieprzowej podane w stylu sushi


Składniki (3 porcje):
roladki:
3 kawałki niezbyt grubej polędwicy wieprzowej o dł. ok. 15-20 cm
1/2 opakowania sera, który nie rozpłynie się pod wpływem temperatury (użyłam bułgarski ser owczy - szopski)
30 dag szpinaku w dużych liściach
ok. 6 kawałków suszonych pomidorów na porcję
sól, pieprz,
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

warzywa imitujące marynowany imbir:
3 marchewki
1-2 pietruszki
1 średni burak
1 łyżeczka soku z cytryny
sól

pure imitujące wasabi:
25 dag bobu
25 dag zielonej fasolki
kilka liści szpinaku
albo... każde inne zielone warzywa
sól, pieprz, mielona papryka chilli
1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
mięso:

  1. Kawałki mięsa przekroić wzdłuż na pół nie docinając do końca, rozłożyć na desce i zbić tłuczkiem do mięsa, aby powstały płaty równej grubości o prostokątnym kształcie. Mięso lekko  posolić, popieprzyć, natrzeć posiekanym czosnkiem. 
  2. Liście szpinaku sparzyć wrzątkiem, pomidory wyjąć z oleju i obetrzeć ręcznikiem papierowym.
  3. Na każdym płacie mięsa układać liście szpinaku (ok. 3 warstw), na nich od brzegu pas pomidorów (3 rzędy po 2 szt), na nich pasek sera o grubości ok. 1,5 cm. 
  4. Ciasno zwinąć mięso w roladki i ułożyć łączeniem do dołu
  5. Rozgrzać olej i ułożyć na nim roladki łączeniem do dołu, smażyć na średnim ogniu obracając, aby rumieniły się ze wszystkich stron jednakowo.
  6. Kiedy mięso jest rumiane z każdej strony, zgasić piec i pozostawić jeszcze mięso na patelni przez parę minut, aby wewnętrzne warstwy roladek dopiekły się.
warzywa:
Aby warzywa imitowały kolorem marynowany imbir, ugotowałam je razem z burakiem.
  1. Buraki obrać, pokroić na ósemki, zalać wodą, posolić, dodać sok z cytryny i zagotować.
  2. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić je w długie paski przy pomocy obieraczki do ziemniaków i wrzucić na gotującą wodę z buraczkami. Czas gotowania - 5-7 minut (powinny być al dente). Paski marchwi i pietruszki  można związać sznureczkiem kuchennym, aby łatwiej było je wyłowić.
  3. Warzywa wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej, buraczki odłożyć (można je wykorzystać do innego celu, ale w tej potrawie były tylko dla koloru).
pure:
  1. Warzywa opłukać, fasolkę pokroić na małe kawałki, wszystko razem ugotować w małej ilości wody.
  2. Kiedy są miękkie, odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli, dodać masło. 
Przed podaniem mięso pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki i podać z warzywami oraz pure.