niedziela, 22 września 2013

Sałatka z figami, kozim serkiem i granatem


Składniki (na 2  porcje):
Spora garść mieszanej sałaty na każdą porcję (w tym koniecznie rukola, poza tym może być roszponka i radicchio lub inne gatunki)
4 figi
1 kozi serek typu camembert
1 owoc granatu
2 łyżki ziaren słonecznika uprażonego lekko na suchej patelni
Kilka listków fioletowej bazylii

dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu malinowego
1-2  łyżeczki miodu (do smaku)
szczypta soli
odrobina wody

Sposób przygotowania:
  1. Ułożyć na talerzach umyte i osuszone sałaty.
  2. Figi pokroić na ósemki i ułożyć na sałacie, obok kawałki koziego sera.
  3. Posypać pestkami wyłuskanymi z granata i ziarnami słonecznika
  4. Składniki dressingu połączyć i wymieszać energicznie, aż powstanie gładka emulsja
  5. Dressingiem polać sałatkę.