środa, 18 września 2013

Zupa krem z młodej kukurydzy z kawałkami kurczaka i prażonymi pestkami


Składniki (6 porcji):
5 kolb kukurydzy
1 łyżka masła
1 marchewka
ok. 1 l rosołu drobiowego
kawałki kurczaka z rosołu (albo świeżego)
dodatkowa 1 łyżka masła
mieszanka pestek (słonecznik, dynia, sezam) uprażonych lekko na suchej patelni

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę obrać i skroić z niej ziarna, marchewkę obrać i pokroic w krążki
  2. Roztopić masło w rondlu, wrzucić warzywa i dusić na maśle ok. 10-15 min. w przykrytym rondelku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodać 1 szklankę rosołu i jeszcze chwilę pogotować, aż warzywa zmiękną zupełnie.
  4. Zmiksować warzywa blenderem na krem. Jeśli łuski ziaren kukurydzy są jeszcze wyczuwalne, przetrzeć warzywa przez niezbyt drobne sitko.
  5. Do przetartych warzyw dolać taką ilość pozostałego rosołu, żeby zupa miała właściwą, kremową konsystencję. Doprawić solą, odrobiną cukru i pieprzu.
  6. Kawałki kurczaka pokroić na cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i zrumienić na maśle
  7. Krem kukurydziany podać z kawałkami kurczaka w roli "wkładki" posypany mieszanką pestek i ozdobiony gałązką tymianku.