niedziela, 22 września 2013

Kremowa zupa ze świeżych pomidorów z bazylią i serkiem mascarpone


Składniki:
1,5 kg mięsistych pomidorów (najlepiej odmiany lima)
2 ząbki czosnku
10-15 liści bazylii plus więcej do posypania
ok. 1 l rosołu warzywnego lub chudego drobiowego
200g serka mascarpone
oliwa z oliwek
płatki z suszonych pomidorów lub papryki do dekoracji

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory opłukać, pokroić na ósemki
  2. Rozgrzać oliwę, wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i go zeszklić.
  3. Dodać pomidory i bazylię, zamieszać  i dusić pod przykryciem, żeby pomidory się całkowicie rozgotowały
  4. Rozgotowane warzywa przetrzeć przez sitko.
  5. Dolać tyle rosołu, żeby zupa miała odpowiednią konsystencję, doprawić solą i pieprzem.
  6. Dodać serek mascarpone i zamieszać do całkowitego rozprowadzenia.
  7. Podać zupę skropioną kilkoma kroplami oliwy z oliwek, posypaną grubo pokrojoną bazylią i płatkami suszonych pomidorów lub papryki (jeśli nie mamy, to tylko bazylią)