piątek, 4 października 2013

Frittata z suszonymi pomidorami podana z oscypkiem i borowikiem na toście z ciemnego chleba



Kto dzisiaj je normalne śniadanie przed wyjściem do pracy? Prawie nikt. Wiele osób wychodzi z domu na głodniaka, a co bardziej troszczący się o siebie wypijają przed wyjściem kubeł mocnej kawy, żeby nie przewrócić się na pierwszym krawężniku albo nie zasnąć za kierownicą na czerwonych światłach.
Potem, w drodze do pracy odbywa sie kupowanie bułek, serków i jogurtów, by najpóźniej po godzinie pracy rozpocząć wielkie smarowanie kanapek (prawie codziennie wyglądających tak samo) oraz ich powolną konsumpcję.
Dlatego, kiedy przychodzi sobota i niedziela, warto wysilić się na śniadanie inne od codziennych, które, być może, wymaga więcej czasu na przygotowanie, ale też kiedy, jak nie w weekend mamy prawo do życia bez pośpiechu i do powolnego celebrowania posiłków ?
 
Do przygotowania frittaty potrzebujemy małą patelnię z metalową rączką albo inne naczynie żaroodporne, które można wstawić do piekarnika oraz 2 okrągłe sztance metalowe. Jeśli nie mamy sztanc, można upiec frittatę w naczyniach do sufletów.


Składniki (2 porcje):
3 jajka
trochę masła
3 kawałki suszonych pomidorów
kilka gałązek tymianku
2 plastry oscypka
2 ładne borowiki
2 kromki ciemnego pieczywa
garść rukoli
pomidorki koktajlowe do dekoracji
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić w misce trzepaczką na jednolitą masę, dodać pomidory suszone pokrojone na małe kawałki, listki tymianku (zostawić kilka do dekoracji) oraz sól i pieprz.
  2. Sztance wysmarować wewnątrz masłem.
  3. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć obok siebie 2 sztance i wlać w nie równe ilości ubitych jajek.
  4. Kiedy jajka się zetną od spodu (po ok. 4-5 minutach), przenieść patelnię do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec dalej do czasu, aż jajka podniosą się i będą ścięte również na wierzchu (ok. 15 min).
  5. Podczas, kiedy jajka się pieką podsmażyć na maśle grzyby i plastry oscypka.
  6. Z gotowej frittaty usunąć ringi przy pomocy noża z czubkiem.
  7. Na toście z ciemnego chleba ułożyć liście rukoli lub innej sałaty, na nich frittatę, a na niej plaster oscypka i kawałki grzybów. Udekorować listkami tymianku.
Jeśli przygotowujemy frittatę w naczyniach do sufletów, można podać ją w naczyniach obok tosta z oscypkiem i grzybami.