sobota, 19 października 2013

Pierożki ravioli nadziewane ricottą z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami


Składniki (ok. 25 szt):
ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki masła
płatki suszonych pomidorów (dowolnie)

farsz:
1 opakowanie sera ricotta
100g wędzonego łososia
6-8 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka utartego parmezanu
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku


Sposób przygotowania:
  1. Zagnieć ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, przemieszaj z wodą, dodaj jajko i 2 żółtka oraz oliwę, zagnieć dokładnie, żeby ciasto miało jednolitą strukturę, powinno być gładkie i elastyczne, jeśli będzie zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki. Odstaw na bok pod przykryciem.
  2. Pomidory suszone i łososia pokrój na małe kawałki i wymieszaj z ricottą i parmezanem, dopraw solą, pieprzem oraz listkami tymianku.
  3. Ciasto partiami wałkuj na cieniutkie płaty.
  4. Przy pomocy szklanki wycinaj krążki, na połowie z nich układaj łyżeczką farsz, pozostałymi krążkami ciasta przykrywaj pierożki dokładnie sklejając brzegi.
  5. Ravioli wrzucaj partiami na gotującą posoloną wodę i gotuj na średnim ogniu  przez kilka minut (nie więcej niż 10) od wypłynięcia.
  6. Pierożki podaj polane masłem zrumienionym z listkami tymianku i posypane płatkami z suszonych pomidorów. Można, zamiast tego albo oprócz tego posypać płatkami parmezanu.