sobota, 19 października 2013

Pierożki ravioli nadziewane ricottą z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami



Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki masła
płatki suszonych pomidorów (dowolnie)

farsz:
1 opakowanie sera ricotta
100g wędzonego łososia
6-8 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka utartego parmezanu
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku


Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, przemieszać z wodą, dodać jajko i 2 żółtka oraz oliwę, zagnieść dokładnie, żeby ciasto miało jednolitą strukturę, powinno być gładkie i elastyczne, jeśli będzie zbyt luźne, dodać odrobinę mąki. Odstawić na bok pod przykryciem.
  2. Pomidory suszone i plastry łososia pokroić na kawałki i wymieszać z ricottą i parmezanem, doprawić solą, pieprzem, listkami tymianku (zostawić trochę listków do dekoracji).
  3. Ciasto partiami rozwałkowywać na cieniutkie płaty.
  4. Przy pomocy szklanki wyciąć krążki, na połowie z nich układać łyżeczką farsz, pozostałymi krążkami ciasta przykrywać pierożki dokładnie sklejając brzegi.
  5. Ravioli wrzucać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować na średnim ogniu  przez kilka minut (nie więcej niż 10) od wypłynięcia.
  6. Pierożki podałam polane masłem zrumienionym z listkami tymianku i posypałam je płatkami z suszonych pomidorów. Można, zamiast tego, użyć utarty parmezan.