wtorek, 22 października 2013

Polędwiczki z kurczaka z sałatką z granatu, selera naciowego, fig i orzechów włoskich


Jest sezon na granaty (nie w naszych ogródkach, niestety, ale w sklepach - przyjechały z cieplejszych krajów), jest sezon na orzechy, jest sezon na seler naciowy i jest sezon na figi, choć tym razem użyłam suszonych. Te cztery składniki połączone ze sobą tworzą wymarzony, przepyszny i cudownie chrupiący dodatek do kurczaka. Polecam!

Składniki (2 porcje):
mięso:
6 polędwiczek z kurczaka
4 łyżeczki musztardy francuskiej z Dijon
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
oliwa do smażenia
odrobina czerwonego pieprzu do posypania

sałatka:
1 owoc granatu
6 suszonych fig
ok. 12 połówek orzechów włoskich
2 łodygi selera naciowego
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki posolić, popieprzyć i posmarować mieszanką musztardy, soku i skórki z cytryny oraz miodu.
  2. Suszone figi sparzyć, pozostawić przez chwilę w gorącej wodzie, osuszyć.
  3. Wyłuskać pestki granatu; figi, orzechy i seler naciowy pokroić na małe kawałki, wszystko wymieszać w misce. 
  4. Połączyć oliwę, ocet i miód, wymieszać na gładką emulsję. Sosem polać sałatkę.
  5. Polędwiczki usmażyć na niewielkiej ilości oliwy na patelni grillowej (smażyć krótko, żeby pozostały soczyste)
  6. Polędwiczki podać z sałatką jako przekąskę lub jako danie główne. Sałatkę podałam na miseczkach z wewnętrznych liści sałaty lodowej. Wszystko razem posypałam ziarnami czerwonego pieprzu.