czwartek, 28 listopada 2013

Brokułowe cappuccino z nutką bazylii i chipsem parmezanowym


Składniki (4-6 porcji):
1 sporej wielkości brokuł
1-2 nieduże ziemniaki
0,75 l rosołu drobiowego
garstka liści  bazylii
sól, cukier
mleko lub śmietana kremówka
glazura balsamiczna (opcjonalnie)

na chipsy:
4 łyżki utartego parmezanu
1 łyżka posiekasnej bazylii


Sposób przygotowania:
Zupa:

  1. Brokuły opłukać i podzielić na części, "nogę" obrać i pokroić na kawałki, podobnie ziemniaki.
  2. W garnku zagotować ok. 250 ml lekko posolonej i osłodzonej (cukier jest potrzebny, żeby zupa miała ładny, świeżo zielony kolor) wody, wrzucić warzywa oraz bazylię i gotować bez przykrycia, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 10 min.)
  3. Warzywa zmiksować blenderem na aksamitny krem, dolać rosół w takiej ilości, aby zupa osiągnęła właściwą gęstość.
  4. Do podania zupy wykorzystałam mleko ubite w ekspresie do kawy, ale można też zupę udekorować łyżką bitej śmietany. Dekoracja z glazury balsamicznej, to sprawa dowolna zależna od indywidualnej fantazji, zamiast niej można zupę posypać np. prażonymi płatkami migdałów.
Chipsy parmezanowe:
  1. Utarty ser wymieszać z posiekaną bazylią.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, a na nim układać porcje mieszanki rozkładając je cienką warstwą (1 łyżka mieszanki na 1 chips)
  3. Blachę wstawić do pieca nagrzanego do ok. 160 °C (z obiegiem) . Po kilku minutach ser się stopi, a kiedy nabierze lekko złotego koloru, wyjąć blachę. Po wystygnięciu chipsy będzie łatwo oddzielić od papieru.