sobota, 30 listopada 2013

Tajska zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym, czyli Tom Kha Kai


Chociaż nazwy składników tej zupy brzmią bardzo egzotycznie, nie ma strachu, wszystko jest do kupienia w większych supermarketach w sekcji z żywnością orientalną lub w sklepach sieci Kuchnie Świata. Najważniejszy składnik tej zupy, którego nie może zabraknąć, to trawa cytrynowa. Można użyć świeżej (jest regularnie dostępna w Auchan i Makro), można też wykorzystać pastę z trawy cytrynowej lub łodyżki trawy w zalewie - jedno i drugie sprzedawane w słoiczkach. Drugi ważny składnik, to liście limonki. To właśnie one w połączeniu z trawa cytrynową nadają zupie Tom Kha Kai niezwykły aromat. 
Galangal kupuję w postaci pasty w słoiczku, ale jest to stosunkowo najtrudniejszy do kupienia składnik. Jeśli go nie dostaniemy, wtedy warto kupić gotową pastę Tom Kha Kai, w skład której wchodzi galangal.


Składniki (4-6 porcji):
na wywar:
1 porcja rosołowa lub kilka skrzydełek z kurczaka
2 liście limonki kafir
2,5 cm imbiru utartego na tarce
2-3 posiekane  kawałki trawy cytrynowej (tylko biała część) lub duża łyżka przecieru z trawy cytrynowej
1 duża cebula pokrojona na ósemki
6 łodyg świeżej kolendry
gotowa pasta Tom Kha Kai (nie jest konieczna, ale jej dodatek spowoduje, że zupa będzie miała jeszcze bardziej wyrazisty smak)

poza tym:
2 sporej wielkości filety z kurczaka
1 łyżka pasty z galangalu
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2-3 posiekane czerwone papryczki chilli (ostre)
3-4 łyżki tajskiego sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 limonki
liście kolendry do dekoracji zupy





Sposób przygotowania:
  1. Porcję rosołową oczyścić z tłuszczu i zalać zimną wodą (1 litr), gotować chwilę, zbierając  z wierzchu szumowiny.
  2. Dodać pozostałe składniki wywaru i gotować pod przykryciem ok. 30 minut na wolnym ogniu. Już na tym etapie wspaniały zapach przepełni cały dom. Gotowy wywar odstawić do przestygnięcia.
  3. Pokroić kurczaka na cienkie paseczki, posiekać chilli razem z pestkami.
  4. Wymieszać mleko kokosowe, żeby miało jednolitą konsystencję (może to wymagać lekkiego podgrzania).
  5. Z  wywaru wyjąć porcję rosołową, dolać  do niego 1/2-3/4 szklanki wody. Dodać galangal,  chilli i ponownie podgrzać.  
  6. Powoli dodawać mleko kokosowe, następnie dodać cukier, sok z limonki i sos rybny. Gdyby zupa była za mało słona, nie solić, ale dodać więcej sosu rybnego.
  7. Na koniec partiami wrzucać kawałki filetu z kurczaka, mieszając, żeby się nie posklejały, gotować jeszcze 3-5 minut i gotowe.
  8. Podać zupę posypaną listkami kolendry.