sobota, 16 listopada 2013

Tosty z fetą, wędzoną szynką lub łososiem i grzybami, czyli szybkie sobotnio-niedzielne śniadanie



Składniki (na 1 porcję):
2 tosty maślane
4 plasterki sera feta
1 duży plaster surowej szynki wędzonej (np. parmeńskiej)
2 plasterki wędzonego łososia
garść kolorowej sałaty
4 kapelusze grzybów (ja użyłam rydzów, ale dobre będą też pieczarki, borowiki lub inne, mogą być mrożone lub blanszowane, jeśli nie ma świeżych)
trochę masła
pieprz mielony

Sposób przygotowania:
  1. Tosty posmarować masłem, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiekać przez kilka minut, żeby były lekko chrupiące.
  2. Na tostach ułożyć po 2 plasterki sera feta, a następnie na jednym plaster szynki, na drugim łososia, wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut (tylko tyle, żeby ser,  szynka i łosoś się podgrzały.
  3. W czasie, gdy tosty są w piecu podsmażyć na maśle kapelusze grzybów.
  4. Na gotowych tostach ułożyć sałatę, a na wierzchu po 2 grzyby, posypać pieprzem z młynka.
Miłego weekendu!