czwartek, 19 grudnia 2013

Konfitura z buraczków, czerwonej cebuli i wędzonych śliwek do mięsa na ciepło i na zimno


Konfitura, czy też chutney, jakkolwiek by to nazwać, jest to mój nowy pomysł na oryginalny dodatek do pieczonego mięsa, a w szczególności dziczyzny i drobiu, zwłaszcza do gęsi. Do smaku tej konfitury najwięcej wnoszą wędzone śliwki, ich charakterystyczny zapach nadaje całości bardzo wyrafinowany charakter.Tak się składa, ze wędzone śliwki rzadko mozna dostać w sklepach, ale pojawiają się na ogół w okolicach świąt, tak więc właśnie teraz można korzystać z ich obecności i przygotować taki dodatek do świątecznego obiadu.

Składniki:
1 duży burak lub 2 mniejsze
3 czerwone cebule
2 garście wędzonych śliwek bez pestek
kilka kropli soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
sól

Sposób przygotowania:
  1. Buraczki obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w piórka, śliwki w paseczki.
  2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, żeby się zeszkliła.
  3. Dodać buraczki i śliwki, kilka kropli soku z cytryny  i przez kilka minut smażyć mieszając.
  4. Podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ale nie dopuszczac do rozgotowania).
  5. Dodać ocet balsamiczny,  miód i doprawić do smaku solą. Gotowe!