niedziela, 23 lutego 2014

Jamiego maślane ciasteczka z żurawinami


Składniki (ok. 55 szt):
ciasto:
300g mąki
100g cukru
200g masła
2 opakowania cukru waniliowego

nadzienie:
35 g suszonych żurawin
125 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka nalewki wiśniowej lub innej (użyłam aroniowej)

dekoracja:
150 g mlecznej czekolady
35 g suszonych żurawin

Sposób przygotowania:

  1. Z miękkiego masła i pozostałych składników zagnieść ciasto, wstawić owinięte folią do lodówki na co najmniej 30 min.
  2. Przygotować nadzienie: połączyć miękkie masło z cukrem pudrem, nalewką i posiekanymi żurawinami.
  3. Schłodzone ciasto wałkować partiami i wycinać z niego krążki ośrednicy 4-5 cm i grubości 2-3 mm. Ciasteczka układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia i partiami wstawiać do pieca nagrzanego do 180° na ok. 10-12 minut (powinny się zrumienić na złoto).
  4. Kiedy ciasteczka przestygną składać parami sklejając je przy pomocy maślanego nadzienia.
  5. Czekoladę rozkruszyć do naczynia, które będzie można podgrzać na parze. W ten sposób stopić czekoladę, aż będzie jedwabista.
  6. Złożone ciasteczka polać płynną czekoladą i posypać posiekanymi żurawinami. Gotowe!