poniedziałek, 3 marca 2014

Creme brulee na mleku kokosowym z marakują


Składniki (8 porcji):
2 jajka i dodatkowo 4 żółtka
70g cukru
miąższ z 4-5 owoców marakui
300 ml śmietany kremówki
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
50 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce rozetrzeć jajka, żółtka i cukier, następnie dodać miąższ z marakui i rozcierać jeszcze chwilę.
  2. W dużym garnku połączyć śmietanę i mleko kokosowe i powoli zagotować mieszając. Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia.
  3. Po chwili można zacząć dolewać śmietanę do jajek, wlewać cienkim strumieniem jednocześnie delikatnie ubijając masę, która powstaje z połączenia jajek i śmietany.
  4. Masę rozlać do foremek, ustawić je na blasze, a blachę wypełnić wodą do połowy wysokości foremek.
  5. Blachę z foremkami wstawić do pieca nagrzanego do  180° C na ok. 25-35 min (czas zależy od wysokości foremek, przed wyjęciem trzeba sprawdzić delikatnie palcem, czy masa się ścięła).
  6. Kiedy krem wystygnie, posypać każdą porcję brązowym cukrem i skarmelizować go przy pomocy palnika.
Inspirację zaczerpnęłam z książeczki  "Nowa kuchnia włoska - Desery"