niedziela, 30 marca 2014

Dwusmakowa pascha wielkanocna z wiśniami, figami i orzechami


Pascha pochodzi z Północnej Rosji, gdzie przygotowywana jest i konsumowana raz do roku - na Wielkanoc. Są różne szkoły przygotowywania paschy, ale zasadniczymi składnikami są zawsze: mleko, śmietana, jajka, masło, cukier  i bakalie, a w niektórych wersjach również twaróg. Wszystkie składniki paschy mają swoje symboliczne, religijne  znaczenie. Jajka i mleko symbolizują wiosenne odradzanie się przyrody, cukier i bakalie uważane tradycyjnie za produkty luksusowe, symbolizują bogactwo i dobrobyt, a forma ściętej piramidy nawiązywać ma do kształtu grobu Chrystusa.
Pascha jest pysznym deserem i już dawno rozszerzyłam jej zastosowanie poza stricte wielkanocne menu.
Ponieważ podaje się ją z lodówki, można ją wykorzystać, jako wspaniały, orzeźwiający deser na lato i wtedy koniecznie trzeba przygotować ją ze świeżymi owocami.
Paschę najlepiej wykonać dzień wcześniej, ponieważ, jeśli postoi w lodówce przez noc, znacznie łatwiej ją kroić.

Składniki (8 kawałków):
1 l mleka 3,2%
250 ml śmietany 18%
4 jajka
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki mocnego alkoholu (użyłam rumu) lub nawet spirytusu
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 opakowania mrożonych wiśni bez pestek (rozmrożonych i dobrze osuszonych)
ok. 8-10 podłużnych biszkoptów
do nasączenia biszkoptów: wódka lub rum , sok z cytryny (po 2 łyzki), 1 łyżeczka cukru
bakalie: ja wykorzystałam suszone wiśnie i figi oraz orzechy pekan, ale można też użyć innych bakalii
1/3 opakowania polewy czekoladowej (gorzkiej)
1 opakowanie gazy (1m)



Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotować 1 l mleka, na gorące wlać jajka roztrzepane dokładnie ze śmietaną.
  2. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 15-20 minut (nie mieszać). Mieszanka nie powinna się gotować tylko delikatnie "bąbelkować". W tym czasie w mieszance wytrąci się coś w rodzaju "serka".
  3. Zgasić ogień i poczekać, aż wszystko wystygnie. 
  4. Na sitku rozłożyć gazę i wylać na nią zupełnie zimną zawartość garnka, poczekać chwilę, aż płyn przeleci przez sitko, a na gazie zostanie sam serek.
  5. Zakręcić gazę dosyć ciasno wkoło serka, położyć na niej talerzyk i coś cięższego (słoik lub kartonik mleka) i odstawić, żeby pozostały płyn dokładnie odciekł (na koniec serek powinien mieć stałą konsystencję tak, że można by go kroić nożem). 
  6.  Masło rozetrzeć na krem w donicy do ucierania ciasta, stopniowo dodawać cukier.
  7. Dodawać po łyżce "serek" cały czas ucierając. Kiedy cały "serek" jest wkręcony w masło i nie czuć już grudek cukru - krem gotowy.
  8. Podzielić krem na 2 części , do jednej dodać 1 solidną łyżkę kakao i alkohol, do drugiej skórkę i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie.
Sposób aranżacji:

Sposób 1: 
Zazwyczaj paschę układam w tortownicy wyłożonej biszkoptami nasączonymi mieszanką alkoholu, soku z cytryny i cukru. Na biszkopty kładę jedną warstwę kremu, na nią owoce, potem drugą warstwę, na wierzch bakalie i polewę czekoladową.

Sposób 2:
Tym razem wykorzystałam miskę o płaskim dnie. Miskę należy wyłożyć wilgotną gazą (jej rogi powinny wystawać poza miskę). Na gazie kładziemy masę cytrynową i dociskamy ją do brzegów miski tworząc na środku dołek, w który za chwilę wyłożymy krem kakaowy. Na białej masie układamy wiśnie dociskając je do kremu. Zapełniamy "dołek" kremem kakaowym, wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej biszkopty, nasączamy je, a na koniec zakrywamy wszystko wystającymi kawałkami gazy i wstawiamy do lodówki, aby pascha się solidnie schłodziła. Schłodzoną wyjmujemy z lodówki, odsuwamy gazę, na misce kładziemy duży talerz do góry dnem i jednym zręcznym ruchem obracamy wszystko do góry nogami tak, aby pascha wylądowała na talerzu. Delikatnie zdejmujemy gazę, na płaskim wierzchu paschy układamy bakalie i całość polewamy lekko podgrzaną polewą czekoladową.