środa, 26 marca 2014

Risotto z wędzonym łososiem, rukolą i kolorowym pieprzem


Składniki (2 porcje):
1 szklanka ryżu na risotto (arborio)
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki  białego, wytrawnego wina
0,5 l rosołu drobiowego lub cielęcego
100g wędzonego  łososia pokrojonego w paseczki
garść opłukanej rukoli porwanej na mniejsze kawałki
1 łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (można użyć suszonych ziaren pieprzu, ale wtedy lepiej je rozdrobnić, bo mogą być zbyt twarde)
1 łyżka utartego sera pecorino (może być też parmezan, grana padano albo dziugas)
1 łyżka masła
sól
do dekoracji można zostawić kilka listków rukoli i parę ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę mieszając, aż ryż zrobi się lekko szklisty.
  2. Wlać wino i gotować dalej przez ok. 3 minuty, aż wino lekko odparuje. 
  3. Dodać ok. 1/3 rosołu i dalej gotować przez ok. 10 minut dolewając po trochu więcej rosołu w miarę, jak odparowuje.
  4. Kiedy ryż jest już miękki na wierzchu i tylko odrobinę twardy wewnątrz (nie dopuścić do rozgotowania), dodać łososia, rukolę i pieprz, wymieszać, dalej nie gotować.
  5. Dodać masło i utarty ser, wymieszać, jeśli trzeba, to dosolić i risotto gotowe.
  6. Wyłożyć na talerze i udekorować.