czwartek, 20 marca 2014

Sałatka z karmelizowanych buraczków z granatem, fetą i orzechami laskowymi


Składniki (4 porcje):
4 solidne garście mieszanych sałat (np. rukola, roszponka, rzymska, lodowa itp.)
1 duży burak
1 płaska łyżka masła
1 czubata łyżeczka cukru brązowego
1 duży owoc granatu
1/2 opakowania owczej fety (albo bułgarskiego sera szopskiego)
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżeczki suszonych nasion kopru ogrodowego lub włoskiego (dowolnie)

na sos:
3-4 łyżki delikatnego w smaku oleju (użyłąm rydzowego)
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki miodu
szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Granata przekroic na pół i wybrać pestki. 
  2. Orzechy uprażyć na suchej patelni (łuski oddzielą się), po wystygnięciu lekko rozdrobnić (przynajmniej na połówki)
  3. Obranego buraka przekroić na pół, a każdą połówkę pokroić w cieniutkie plasterki.
  4. Na patelni podgrzać masło, dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia, włożyć buraczki i karmelizować na małym ogniu mieszając, aż staną się miękkie, ale chrupiące (ok. 10 min.). Odstawić do ostygnięcia. 
  5. Składniki dressingu połączyć np. w słoiczku, dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody, słoik zakręcić i wstrząsnąć energicznie kilka razy, żeby powstała jednolita emulsja.
  6. Na talerzach rozłożyć porcje sałaty, na nich przestudzone kawałki buraka, posypać pestkami granatu, orzechami i pokruszoną fetą.
  7. Polać sosem, posypać nasionami kopru (jeśli mamy) i od razu podawać.