środa, 12 marca 2014

Szakszuka lub shakshuka, czyli śniadanie rodem z Północnej Afryki lub Bliskiego Wschodu


Szakszuka, czy raczej shakshouka, to potrawa pochodzenia tunezyjskiego popularna w Libii, Tunezji, Maroku, Egipcie oraz Izraelu. Samo słowo szakszuka w arabskim slangu znaczy wielki bałagan. Takie tłumaczenie pasuje, jak ulał do wyglądu szakszuki: jest bałagan, ale jest tak kolorowy i apetyczny, że trudno mu się oprzeć.   Ze znanych nam w Polsce potraw szakszuka najbardziej przypomina jajecznicę z pomidorami i papryką, jest jednak czymś innym. W szakszuce główne skrzypce grają warzywa, jajka są tylko dodatkiem, do tego sposób przyprawienia nadaje jej nieco egzotyczny smak, odmienny od tego, do którego przywykliśmy. Idealne śniadanie na sobotę lub niedzielę..., na które inspirację znalazłam w magazynie Food and Friends.

Składniki (2 porcje):
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
3 łyżki oliwy
1 duża cebula pokrojona w ósemki
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 żółta papryka pokrojona w paski
1 mała papryczka chilli drobno posiekana
1 łyżeczka brązowego cukru muscovado
1 liść laurowy
4 gałązki tymianku
1 łyżka posiekanej kolendry
10 pomidorków koktajlowych przekrojonyych na połówki
sól, pieprz mielony
2 jajka
2 łyżki pokruszonej owczej fety
1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ogrzać patelnię, wrzucić na nią kmin rzymski i prażyć przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
  2. Dodać oliwę, na oliwie zeszklić cebulę.
  3. Dodać paprykę czerwoną i żółtą, chilli, cukier, liść laurowy, tymianek i kolendrę, smażyć razem ok. 5 minut uważając, żeby nie zrumienić warzyw.
  4. Dodać pomidory, sól i pieprz mielony, podlać 1/2 szklanki wody i dusić ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie i powstanie gęsty sos. 
  5. Na warzywa wbić jajka. Na tym etapie można dalej smażyć szakszukę (pod przykryciem), aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Ja przemieszałam lekko jajka z warzywami i natychmiast zdjęłam patelnię z ognia, jajka były delikatnie ścięte.
  6. Przed podaniem posypałam szakszukę natką pietruszki i pokruszoną fetą.