poniedziałek, 3 marca 2014

Tajska zupa dyniowo - krewetkowa


Składniki (ok. 6 - 7 porcji):

  • ok. 0,5 l rosołu wg. przepisu na  zupę krewetkową (jeśli kupiliśmy krewetki bez pancerzyków, rosół może być tylko na skrzydełkach z kurczaka). Ostatecznie, zamiast rosołu można też użyć wody w takiej samej ilości
  • 200g gotowanych, obranych krewetek, a jeszcze lepiej 35 g suszonych krewetek, które można kupić m.in. tutaj 
  • ok. 450 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w ósemki
  • 2 cm świeżego, obranego imbiru w kawałkach
  • 1 czerwone chilli pozbawione pestek i pokrojone na kawałki
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej (tylko biała część) pokrojonej na kawałki
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • kilka gałązek bazylii (w braku tajskiej bazylii użyłam taką, jaką dostałam)
  • pieprz mielony

do dekoracji:

  • kilka listków bazylii 
  • po 2 obrane krewetki na porcję
Sposób przygotowania:
  1. Jeśli używamy suszonych krewetek, należy najpierw zalać je letnią wodą w ilości 3/4 szklanki i moczyć przez 15 minut, jeśli świeżych - usunąć jelita, opłukać i osuszyć.
  2. W naczyniu zmiksować na jednolitą masę następujące składniki: cebulę, imbir, chilli, trawę cytrynową i suszone krewetki razem z wodą, w której się moczyły lub świeże krewetki (w przypadku świeżych , dodać odrobinę wody).
  3. Do garnka wlać rosół (lub wodę), dodać mleko kokosowe, podgrzewać mieszając, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Kiedy rosół z mlekiem kokosowym prawie się gotuje, dodać mieszankę przypraw, następnie sos rybny i cukier. Mieszając ponownie doprowadzić do zagotowania.
  5. Dodać pokrojoną dynię i gałązki bazylii (zostawiając kilka listków do dekoracji). Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec spróbować i, jeśli trzeba, dodać więcej sosu rybnego i trochę mielonego pieprzu. Wygotowane gałązki bazylii można wyłowić.
  6. Podać zupę udekorowaną kilkoma krewetkami i listkami bazylii.
Inspirację dla tego przepisu znalazłam w książce "Easy Thai cookbook"