niedziela, 13 kwietnia 2014

Gulasz z dzika z pistacjowym kuskusem


Składniki (4 porcje):
gulasz:
900 g gulaszowego mięsa z dzika
1/2 l czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
kilka listków szałwii
2-3 gałązki rozmarynu
kilka ziaren jałowca
3-4 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 posiekane papryczki peperoncino
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
sól, ostra papryka w proszku

kuskus:
1 szklanka kaszki kuskus
1 szklanka gorącego rosołu
2 łyżki posiekanych pistacji
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:
gulasz:

  1. Mięso na gulasz pokroić w kostkę, zalać winem, dodać liść laurowy, szałwię, rozmaryn i jałowiec. Odstawić do lodówki na noc.
  2. Mięso odsączyć z marynaty (marynaty nie wylewać).
  3. Na gorącym oleju zrumienić lekko cebulę pokrojoną w kostkę, partiami dodawać mięso i obsmażać na dość dużym ogniu, obsmażone przekładać do garnka.
  4. Kiedy całe mięso jest już obsmażone, dodać do niego posiekane paperoncino oraz całą marynatę, posolić i gotować, aż większość wina odparuje.
  5. Dodać pomidory, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu dłuuuuugo, może nawet 2 godziny (a dokładnie tyle, ile trzeba, żeby mięso było miękkie).
  6. Przed samym końcem gotowania dodać czerwoną paprykę i doprawić ostatecznie solą i ostrą papryką w proszku, po kilku minutach, jak papryka zmięknie, gulasz jest gotowy.
kuskus:
  1. Przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając rosołu zamiast wody.
  2. Dodać posiekane pistacje i pietruszkę, dokładnie wymieszać.