piątek, 11 kwietnia 2014

Krem z selera naciowego i gruszki z serem pleśniowym i chipsami gruszkowymi


Składniki (6-7 porcji):
2 łyżki masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
8-10 łodyg selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
1 mały ziemniak obrany i pokrojony na kawałki
2 średniej wielkości gruszki obrane i pokrojone na kawałki
1,5 l rosołu
gałka muszkatałowa
sól
100-120 ml ubitej kremówki
kawałek sera pleśniowego
garstka orzechów laskowych
1 gruszka na chipsy

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę na chipsy pokroić na cienkie plastry, ułożyć na ażurowej kratce i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100-120 ° C z włączonym obiegiem  (trwa to ok. 1-1,5h)
  2. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek i zeszklić.
  3. Dodać seler, ziemniak i gruszkę, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min. pilnując, aby warzywa nie przywarły do garnka, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Dolać 1 l rosołu i gotować kolejne 10 minut, aż składniki będą zupełnie miękkie.
  5. Zupę zblendować na krem, doprawić solą i gałką muszkatałową, dolać tyle rosołu, żeby zupa miała właściwą gęstość.
  6. Zdjąć z piecz, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
  7. Podać z pokruszonym serem pleśniowym, posiekanymi orzechami i chipsami z gruszki.