środa, 9 kwietnia 2014

Otwarte ravioli z wędzonym pstrągiem i czosnkiem niedźwiedzim bez zagniatania ciasta


Ta wersja ravioli, to sposób na to, żeby coś, co zwykle przygotowuje się bardzo długo (zagniatanie ciasta, wycinanie, zaklejanie itd.) zrobić w ciągu kilkunastu minut. Do tego celu służą gotowe płaty lasagne, które zastępują tu ciasto na pierożki. Cała sztuka polega jedynie na tym, aby wszystko zaaranżować na talerzach na tyle szybko, żeby poszczególne elementy nie zdążyły wystygnąć.
Składniki (3 porcje):
3 płaty makaronu  lasagne na każdą porcję

nadzienie:
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 opakowanie sera ricotta
mięso z  połowy dużego lub jednego małego wędzonego pstrąga oczyszczone z ości
1 łyżka utartego sera parmezan
sól
pieprz
1 łyżka czosnku niedźwiedziego, ja użyłam suszonego (do kupienia np. w Piotrze i Pawle), ale, jeśli nie mamy, możemy użyć posiekanych liści rukoli

sos:
1 ząbek czosnku
150 ml śmietanki 12%
2-3 łyżki serka mascarpone
1 płaska łyżka sera parmezan
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (również można zastąpić posiekaną rukolą)
kilka kropli sosu Worcestershire
3 łyżeczki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni



Sposób przygotowania:

  1. Płaty makaronu lasagne pokroić na równe kwadraty o boku ok. 5 cm (lub na prostokąty) albo ugotować i dopiero ugotowane pokroić (ja tak zrobiłam).
  2. W czasie, gdy lasagne się gotują w rondelku podgrzać masło i zeszklić na nim posiekany czosnek i szalotkę.
  3. Dodać serek ricotta i posiekanego wędzonego pstrąga, następnie sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi lub rukolę. Wymieszać i odstawić.
  4. Przygotować sos. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać do niej cały ząbek czosnku, mascarpone i parmezan, zamieszać do rozpuszczania serów, aż sos będzie całkiem kremowy, na koniec dodać czosnek niedźwiedzi, sos Worcestershire i dosolić do smaku, a ząbek czosnku usunąć.
  5. Na talerzach układać na przemian kwadraty gorących lasagne, łyżeczkę farszu (farsz podgrzać przed samym podaniem) i znowu lasagne i farsz itd.
  6. Przed podaniem polać sosem i posypać prażonymi orzeszkami pinii. Mniam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz