czwartek, 17 kwietnia 2014

Sześć twarzy jajka, czyli jajka faszerowane na sześć różnych sposobów



Nie przepadam za gotowanymi jajkami, a za takimi na twardo, to w szczególności. Wielkanocne jajko jem dla tradycji i musi być koniecznie z majonezem. Za to jajka w każdej innej postaci to i owszem. Dziś taki kompromis pomiędzy jajkiem na twardo, a innymi smakami, które wnoszą do tradycyjnego jajka przyjemną odmianę. Nie, nie.., to nie są jajka na wielkanocne śniadanie, tradycja niech pozostanie tradycją, raczej na Wielki Piątek, chociaż właściwie dlaczego nie mogłyby być...
Zaczynamy od ugotowania jajek. Obieramy je ze skorupki tylko do ok. 1/3 wysokości. Białko i żółtko wybieramy ze skorupek przy pomocy małej łyżeczki uważając, żeby skorupki pozostały w całości.
W każdej z poniższych wersji faszerowanych jajek otrzymamy farsz wystarczający na dwie porcje, skorupki będą więc towarem deficytowym. Można wykorzystać te od jajek zużytych np. do pieczenia ciasta.

Jajko o twarzy toskańskiej

Składniki (2 porcje):
1 jajko ugotowane na twardo
5-6 suszonych pomidorów
2 gałązki bazylii
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:
Jajko, pomidory i bazylię drobno posiekać.
Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Nałożyć do skorupek.



:
Jajko o twarzy prowansalskiej

Składniki (2 porcje):
1 jajko ugotowane na twardo
2-3 fileciki anchois
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka musztardy z Dijon
kilka kropli oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Jajko, anchois i kapary drobno posiekać.
Dodać musztardę i oliwę, wymieszać.
Nałożyć do skorupek.
Jajko o twarzy polskiej

Składniki (2 porcje):
1 jajko ugotowane na rwardo
1/2 małej wędzonej makreli lub pstrąga bez ości
2 gałązki pietruszki
1 łyżka chrzanu
1 łyżka śmietany
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Jajko, pietruszkę  i rybę drobno posiekać.
Dodać chrzan, śmietanę, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Nałożyć do skorupek.

Jajko o twarzy norweskiej

Składniki (2 porcje):
1 jajko ugotowane na twardo
100 g wędzonego łososia
2 gałązki koperku
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka musztardy
sól

Sposób przygotowania:
Jajko, koperek  i  łososia drobno posiekać.
Dodać czerwony pieprz i musztardę, wymieszać.
Doprawić solą.
Nałożyć do skorupek.

Jajko o twarzy greckiej

Składniki (2 porcje):
1 jajko ugotowane na twardo
1/4 opakowania sera feta
10 zielonych oliwek bez pestek
3 gałązki oregano
1 łyżka greckiego jogurtu
mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Jajko, fetę, oregano i oliwki drobno posiekać.
Dodać jogurt i pieprz, wymieszać.
Nałożyć do skorupek.


Jajko o twarzy tajskiej

Składniki (2 porcje):
1 jajko ugotowane na twardo
4 duże ugotowane krewetki
1 małe chilli
2-3 gałązki kolendry lub mięty
1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
sól

Sposób przygotowania:
Jajko, krewetki, chilli i kolendrę drobno posiekać.
Dodać sezam, olej i doprawić solą.
Nałożyć do skorupek.