piątek, 23 maja 2014

Białe szparagi panierowane w pistacjach i parmezanie




Składniki (2 porcje):
10 ładnych, grubych białych szparagów
sól
3 łyżki bardzo drobno posiekanych pistacji
3 łyżki drobno utartego sera parmezan lub podobnego
1 łyżka bułki tartej
1 roztrzepane jajko
olej do smażenia

do dekoracji:
kilka listków mięty
kilka grubo posiekanych pistacji
odrobina utartego parmezanu
cienkie plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi dokładnie obrać i ugotować al dente (ja gotuję w garnku do szparagów wkładając je na gotującą posoloną wodę przykrywajacą je do połowy wysokości, czas gotowania, to 10 min.). Ugotowane szparagi odsączyć i osuszyć.
  2. Przygotować panierkę: wymieszać posiekane pistacje, utarty ser i bułkę tartą.
  3. Szparagi po kolei maczać w jajku i panierować w przygotowanej mieszance.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć panierowane szparagi na niezbyt ostrym ogniu uważając, żeby ser będący składnikiem panierki nie przypalił się. Co jakis czas obracać szparagi, najlepiej nadaje się do tego szeroka, płaska łopatka z drewna lub tworzywa.
  5. Przed podaniem szparagi posypać kawałkami pistacji i sera, udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny. 
  6. Zajadać sie, bo są pyszne :-) !