wtorek, 3 czerwca 2014

Bezowe tiramisu z truskawkami

Składniki (6 porcji)
500g serka mascarpone
4 żółtka
5 łyżek cukru
skórka z 1 cytryny
2 łyżki mocnego alkoholu (najlepszy będzie likier limoncello, ale może być  np. rum lub koniak
150 ml śmietany kremówki
12 ciastek bezowych o średnicy ok.5 cm
1/2 kg truskawek
kilka listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
  1. Żółtka sparzonych jajek utrzeć w robocie kuchennym dodając stopniowo cukier.
  2. Partiami dodawać serek mascarpone mieszając nadal na wolnych obrotach.
  3. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową, dodać skórkę cytrynową i alkohol, krem mocno schłodzić w lodówce.
  4. W pucharkach układać na przemian: krem, pokruszone bezy, plasterki truskawek, krem, bezy itd. Desery od razu podawać udekorowane listkami mięty.
Jeśli zamierzamy przechować deser do następnego dnia, nie dodawajmy alkoholu, bo krem zrobi się rzadki, a do pucharków nakładajmy dopiero przed samym podaniem.