sobota, 21 czerwca 2014

Kremowa zupa z młodej marchewki z nutą imbirowo - pomarańczową


Składniki (4 - 5 porcji):
8 - 10 młodych marchewek średniej wielkości
1 ziemniak średniej wielkości
kawałek imbiru o długości ok. 4 cm
1 pomarańcza
1 łyżka masła
1 - 1,5 l rosołu drobiowego
sól
pieprz mielony
cukier
szczypta gałki muszkatałowej
małe opakowanie jogurtu naturalnego
1 opakowanie chipsów marchewkowych firmy Crispy Natural

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, ziemniak i imbir obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Z pomarańczy obetrzeć skórkę i wycisnąć sok, sok na razie odstawić na bok.
  3. W garnku rozgrzać masło i wrzucić warzywa oraz skórkę pomarańczową, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut pilnując, aby warzywa się nie zrumieniły.
  4. Dolać połowę rosołu i gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
  5. Kiedy warzywa są zupełnie miękkie zupę zmiksować blenderem na aksamitny krem i uzupełnić jeszcze taką ilością rosołu, żeby krem miał właściwą gęstość.
  6. Dolać 1/2 szklanki soku z pomarańczy i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową i odrobiną cukru.
  7. Podać z dekoracją z jogurtu naturalnego oraz chipsami marchewkowymi.