niedziela, 1 czerwca 2014

Tajska zupa rybna z młodym szpinakiem

Składniki (4 porcje):
rosół:
1,5 l wody
2 obrane ząbki czosnku (w całości)
3 czerwone papryczki chilli bez pestek pokrojone w cienkie paseczki
2 szalotki pokrojone w cienkie krążki
1 kawałek suszonego galangalu lub 1 łyżka przecieru z galangalu
kawałek imbiru o długości ok 2 cm utarty na drobnej tarce  (jeśli nie mamy galangalu, możemy dać więcej imbiru)
1 płaska łyżeczka suszonej kurkumy
1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie)

dodatkowo:
200 g filetu z łososia bez skóry
200g filetu z białej ryby bez skóry (użyłam okonia morskiego, może być też dorsz)
2 spore garście opłukanych i obranych liści młodego szpinaku
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

  1. Obie ryby oczyścić z ewentualnych ości i pokroić w cienkie paseczki.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, na gotującą wrzucić wszystkie składniki rosołu. Gotować na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut, żeby wszystkie aromaty przeszły do wywaru.
  3. Do rosołu dodać cukier i liście szpinaku, gotować kolejne 2 minuty.
  4. Wrzucić pokrojone ryby i po minucie zestawić garnek z ognia. Doprawić do smaku sosem rybnym i bardzo delikatnie zamieszać uważając, żeby kawałki ryby nie porozpadały się. Gotowe!