czwartek, 17 lipca 2014

Chłodnik z młodych buraczków i rabarbaru




Składniki (3 porcje):
4 buraczki średniej wielkości
2 łodygi rabarbaru
5-6 gałązek tymianku
sok z 1/2 cytryny
0,7 l niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

do dekoracji:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
gałązka tymianku
odrobina kiełków lub listków buraczka
1 łyżeczka liofilizowanych buraczków (dowolnie, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżeczka liofilizowanych malin (dowolnie, można kupić w sklepach ze zdrową żywnoscią)


Sposób przygotowania:

  1. Buraczki obierz, pokrój na ósemki, rabarbar pokrój na małe kawałki.
  2. W ronmdelku zagotuj szklankę wody z sokiem z cytryny, wrzuć buraczki i gotuj przez ok. 30 minut, krótko przed końcem gotowania dodaj rabarbar. Zdejmij z ognia, kiedy buraczki i rabarbar są zupełnie miękkie.
  3. Do garnka dodaj obrany tymianek i wszystko razem zblenduj  bardzo dokładnie na pure.
  4. Kiedy pure przestygnie, dolej taką ilość jogurtu naturalnego, jaka jest potrzebna, aby chłodnik nie był ani zbyt gęsty, ani zbyt rzadki (trudno określić dokładnie, gdyż zależy to od gęstości jogurtu).
  5. Chłodnik dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodził.
  6. Do podania wykorzystałam gęsty jogurt naturalny i mini listki buraka z własnej uprawy, całość posypałam proszkiem z liofilizowanego buraka i malin, które zmieliłam w młynku.