wtorek, 29 lipca 2014

Krem z kalafiora i słodkich ziemniaków z pesto kolendrowym i lekko orientalną nutą

Składniki (4 porcje):
pół kalafiora
2 małe słodkie ziemniaki lub 1 duży
0,75 l domowego bulionu drobiowego
szczypta mielonej kolendry
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonej kurkumy
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pesto kolendrowe wg. przepisu, który znajduje się tutaj
płatki chilli do dekoracji


Sposób przygotowania:
  1. Podgrzej bulion, wrzuć do niego rozdrobniony kalafior i słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
  2. Ugotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj na aksamitny krem.
  3. Przypraw do smaku przyprawami i solą.
  4. Przed podaniem udekoruj jogurtem, nałóż po łyżeczce pesto kolendrowego i posyp płatkami chilli.