poniedziałek, 7 lipca 2014

Krewetki po tajsku

Składniki (2 porcje):
20 dużych krewetek tygrysich (najlepsze dla mnie są surowe mrożone z Makro)
olej do smażenia (polecam arachidowy)

do marynowania:
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
kilka gałązek świeżej kolendry
1 czerwone chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka marynaty teriyaki

do podania:
1/2 limonki
kilka gałązek świeżej kolendry lub pietruszki do posypania
czarny pieprz z młynka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki pasty do marynaty obierz , pokrój na małe kawałki, połącz z sosem rybnym oraz marynatą teriyaki, a następnie zblenduj na rzadką pastę.
  2. Krewetki obierz z pancerzyków zostawiając ogonek i wymieszaj je z marynatą. Odstaw je na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  3. Olej rozgrzej na patelni, krewetki wyjmij z marynaty i usmaż na oleju obracając w trakcie smażenia na drugą stronę. Smaż krótko, tylko kilka minut, bo zbyt długie smażenie powoduje, że krewetki nabierają gumowej konsystencji.
  4. Krewetki podaj posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką oraz pieprzem i skropione sokiem z limonki.
Jako dodatek do krewetek można podać ryż oraz słodki sos chilli, wtedy z przekąski staną się daniem obiadowym.