piątek, 1 sierpnia 2014

Kalafior i brokuł zapiekany pod beszamelem z kozim serem



Składniki (2 porcje):
1/2 brokuła
1/2 kalafiora (może być też sam brokuł lub sam kalafior)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
125 g utartego twardego koziego sera
1 łyżka francuskiej musztardy  Dijon
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki utartego parmezanu


Sposób przygotowania:

  1. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć kalafior i blanszuj przez 3 minuty, dodaj brokuły i razem blanszuj kolejne 2 minuty, odcedź.
  2. W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę, podgrzewaj dalej mieszając, aby zasmażka nabrała jasnozłotego koloru i jednolitej konsystencji.
  3. Dolej mleko i mieszaj, aby nie zrobiły się grudki.
  4. Dodaj ser i dalej podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści, wmieszaj musztardę.
  5. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  6. Kalafiory i brokuły ułóż w naczyniach do zapiekania, polej sosem, posyp utartym parmezanem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekaj około 30 minut, aż ser na wierzchu się stopi i nabierze złotego koloru (można włączyć obieg).