Składniki (4-5 porcji):
1 l domowego rosołu warzywnego lub drobiowego
900g białych warzyw: 300g kalafiora, 300g ziemniaków, 150g korzenia pietruszki, 150g korzenia selera
sól
biały pieprz
gałka muszkatałowa
kilka łyżek słodkiej śmietany (opcjonalnie)
4-5 łyżek pestek dyni
oliwa truflowa
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do bulionu i gotuj, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
- Zblenduj zupę na jednolity krem, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
- Jeśli chcesz użyc śmietany, dodaj ją do zupy (ja nie używałam).
- Pestki dyni upraż na gorącej, suchej patelni.
- Przed podaniem posyp zupę pestkami dyni i skrop oliwą truflową. Ja udekorowałam ją jeszcze jadalnymi kwiatami ogórecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz