wtorek, 23 września 2014

Kremowa zupa z białych warzyw



Składniki (4-5 porcji):
1 l domowego rosołu warzywnego lub drobiowego
900g białych warzyw: 300g kalafiora, 300g ziemniaków, 150g korzenia pietruszki, 150g korzenia selera
sól
biały pieprz
gałka muszkatałowa
kilka łyżek słodkiej śmietany (opcjonalnie)
4-5 łyżek pestek dyni
oliwa truflowa



Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do bulionu i gotuj, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
  2. Zblenduj zupę na jednolity krem, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  3. Jeśli chcesz użyc śmietany, dodaj ją do zupy (ja nie używałam).
  4. Pestki dyni upraż na gorącej, suchej patelni.
  5. Przed podaniem posyp zupę pestkami dyni i skrop oliwą truflową. Ja udekorowałam ją jeszcze jadalnymi kwiatami ogórecznika.