poniedziałek, 22 września 2014

Królik pieczony w cydrze z jabłkami i szałwią



Składniki (4 porcje):
4 uda królicze
sól, pieprz mielony
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
ok. 15 listków szałwii
kilka gałązek tymianku cytrynowego lub zwykłego
0,3 l cydru
2 duże jabłka
1 łyżka zimnego masła


Sposób przygotowania:

  1. Uda królika natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż uda królicze na złoty kolor.
  3. Mieso przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż listkami szałwii i gałązkami tymianku, podlej połową cydru, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny.
  4. Po pół godzinie pieczenia poobracaj kawałki mięsa podlej resztą cydru.
  5. Jabłka pokrój na ósemki, oczyść z gniazd nasiennych i poukładaj je pomiędzy kawałkami królika mniej więcej po godzinie pieczenia. 
  6. Kiedy królik będzie całkiem miękki, zlej sos do rondelka pozostawiając mięso w ciepłym miejscu. Sos odparuj, aż lekko zgęstnieje, a na koniec dodaj zimne masło i dobrze wymieszaj, konsystencja sosu powinna być aksamitna.